Hoe berekenen we de CO₂ voetafdruk van je site?
Wat doet carbonfooter.nl?
Carbonfooter.nl berekent de Carbon footerprint van een website pagina, wat betekent dat we uitrekenen hoeveel emissies een websitebezoek veroorzaakt. Ook vergelijken we dat met andere websites: is het veel, of weinig? En halen we wat meer data op van de ingevoerde pagina, zodat we advies-op-maat kunnen geven om de uitstoot van de webpagina te verminderen.
Het idee achter een carbonfooterprint berekenen
Het principe achter onze berekening is simpel: we meten hoe groot de ingevoerde webpagina is, en we vermenigvuldigen dit met de hoeveelheid energie (kWh) die nodig is om 1 gigabyte te verwerken. Dat vermenigvuldigen we weer met de hoeveelheid uitstoot (in CO₂ equivalent) die geproduceerd wordt bij het maken van 1 kWh.
Grootte van webpagina als maatstaf voor uitstoot
Ondanks alle variabelen waar wij geen invloed op hebben of die wij nauwelijks kunnen meten, willen wij tóch de uitstoot van websites kunnen meten. Daarom gebruiken wij de grootte van een webpagina als input voor onze berekeningen, om emissies van websites te berekenen. Daarvoor gebruiken wij het lokale energienetwerk van de locatie waar de server staat, in combinatie met een aantal gemiddelden.
Hieronder lees je hoe wij de uitstoot van je website berekenen en wat er achter de uitkomsten op carbonfooter.nl zit.
1. Hoe groot is de webpagina?
We berekenen de uitstoot van je website aan de hand van de hoeveelheid data die opgevraagd wordt om de webpagina te laden. Dit betekent dus dat we niet de hele website grootte berekenen, maar alleen die van de ingevoerde URL. We maken gebruik van Google Pagespeed Insights. Die geeft ons de grootte van de webpagina in bytes.
2. Hoe goed (of slecht) is dat?
We vergelijken de grootte van de geteste webpagina met de grootte van alle webpagina’s. We hebben alle websites verdeeld over 6 categorieën: A, B, C, D, E en F. Aan de hand daarvan kunnen we zien welk ‘label’ de ingevoerde website valt. Om te kijken hoeveel % van alle websites beter of slechter zijn, maken we gebruik van dezelfde data.
3. De berekening achter de CO2-voetafdruk
Carbonfooter.nl heeft het wiel achter website-uitstoot niet (geheel) opnieuw uitgevonden. Dat was niet nodig. Een groep slimme en kritische mensen heeft namelijk een standaard ontwikkeld voor het berekenen van een CO2-voetafdruk van een website: The Sustainable Web Design Model. Deze methodologie volgen we, maar omdat de uitleg op hun website in het Engels is, lichten we ‘m hier in het Nederlands toe.
Wat goed is om je te realiseren: we meten alleen de grootte van de webpagina.
Datacenters, Netwerk en Apparaten
Zoals we eerder toelichtten: we kunnen niet alles meten en weten. Daarom kiezen we ervoor om te kijken naar de drie grootste ‘vervuilers’ als het gaat om websites:
- Apparaten: een website bezoek je met een smartphone, computer, of tablet. Elk apparaat heeft een ander stroomverbruik, sommige websites passen zich ook aan aan het type toestel waarop je ze bekijkt. En ook de hardware van elk toestel is anders qua onderdelen en productieproces.
- Netwerk: Ook al lijkt het soms alsof ‘het netwerk’ vooral uit onzichtbare (wifi) straling bestaat, data over een netwerk kost energie. En het aanleggen van een netwerk (denk aan al die kabels, routers en zendmasten) kost energie en grondstoffen om te bouwen.
- Datacenters: Elke webpagina staat ergens opgeslagen, en die opslag kost energie. Daarnaast moet zo’n datacenter gebouwd worden, en vaak gekoeld worden.
Uitstoot tijdens gebruik & tijdens het maken van dingen
De uitstoot van elk van deze categorieën kunnen we onderverdelen in
- Embodied emissions: uitstoot voor het maken van de dingen, bijvoorbeeld het bouwen van een datacenter, het maken van een smartphone of het aanleggen van een kabelnetwerk
- Operational emissions: uitstoot voor het gebruiken van bijvoorbeeld het energieverbruik van een datacenter, telefoon of netwerk.
Groene energie versus grijze energie
En dan zijn we er nog niet! We kunnen namelijk dankzij de Green Web Foundation checken of de website die wordt gecheckt, draait op groene energie. Als dat zo is, betekent het dat de operationele emissies van het datacenter 0 zijn. Dat checken we dus, en verwerken we in de berekening. We kunnen niet zien of bezoekers een groen energie abonnement hebben, dus daar gaan we uit van het landelijk gemiddelde.
Eerste bezoek, tweede bezoek, ca-ching.
De ervaren websitebezoekers onder jullie weten dit misschien al: websites maken gebruik van caching, oftewel het (tijdelijk) opslaan van data in het geheugen van een server of browser. Voor de niet zo ervaren websitebezoeker klinkt dat misschien eng, maar het is eigenlijk heel slim. Als je een website voor een tweede (of derde, vierde) keer bezoekt, laadt hij een stuk sneller. Data hoeft dan niet meer via het netwerk te reizen of verwerkt te worden in het datacenter. Dat scheelt dus een hoop operationele emissies. Omdat wij niet kunnen zien of de webpagina door iemand voor de 1e of 100e keer wordt bezocht, gaan we uit van een gemiddelde: we ‘gokken’ dat 25% van de mensen de website al eerder heeft bezocht, en dat dit 90% scheelt aan data laden.