Carbonfooter
Waarom?Hoe?Wie?

Wie zitten hierachter?

Wij zijn Danny Moons & Merel Witteman, een web developer en een ontwerper met een master in klimaatwetenschap. En wij maken ons zorgen. De aarde warmt in rap tempo op, met een groeiende digitale sector als één van de redenen. Daarom vroegen we ons af: Kan het internet ook kleiner, in plaats van alsmaar groter? We verdiepten ons in duurzame websites, en ontdekten dat met de juiste kennis, inzichten en tools, de gemiddelde website een heel stuk kleiner kan. Maar; de meeste mensen weten niet dat dit kan, laat staan hóe je zo’n kleine(re) website bouwt. 

Daarom slaan wij de handen ineen om duurzame websites bereikbaar te maken voor meer mensen. Ons doel: een aanpak ontwikkelen waarmee websites, zonder in te binden op design en gebruiksvriendelijkheid, tot 90% minder CO₂ uitstoten. 

We zijn zeker (en gelukkig) niet de eersten die de link tussen klimaatverandering en websites leggen, en hier een oplossing voor proberen te vinden. Maar we vinden wel dat de oplossingen beter, toegankelijker, duidelijker en specifieker kunnen. Zo zijn er al websites die de CO2-uitstoot van een website berekenen, maar deze houden geen rekening met Nederlandse (of andere lokale) data of via wat voor apparaat iemand de website bezoekt  (waarom dat belangrijk is lees je hier).

Carbonfooter.nl als eerste stap

De komende jaren werken we stapsgewijs toe naar een toegankelijker duurzaam internet. Onze eerste stap is het lanceren van carbonfooter.nl — de eerste Nederlandstalige tool die de CO₂-afdruk van een webpagina berekent aan de hand van lokale data. Met deze tool proberen we de —vaak onzichtbare— impact van een website tastbaar te maken. Door een duurzaamheidsscore aan webpagina’s te hangen, wordt het makkelijker om te vergelijken, en verbeteren. Daarom delen we niet alleen een carbonfoot—of carbonfooter—print, maar ook direct een aantal tips hoe je de afdruk van de geteste website kan verkleinen. 

What’s next?

Het stopt voor ons zeker niet bij deze eerste versie van carbonfooter.nl. Wij willen meer, en duurzamer. Daarom werken we komende tijd ook aan: 

  • Doorontwikkeling van Carbonfooter met vernieuwde inzichten en meer functionaliteiten
  • Een WordPress plugin die de carbonfooterprint van je website direct zichtbaar maakt in de footer. Aan de achterkant helpt deze plugin om inzicht te krijgen waar en hoe je je website (en dus carbonfooterscore) kan verbeteren.  
  • Een duurzaam WordPress thema, waardoor het bouwen van een website die in de basis duurzaam is, toegankelijk wordt voor iedereen. 
  • Het delen van kennis: we werken open-source en delen graag onze inzichten in talks, workshops en online artikelen. 

Waarom een focus op WordPress?

WordPress is het populairste Contentmanagementsysteem ter wereld, en wordt gebruikt door maar liefst 64,7% van alle websites. Dat is niet verrassend: of je nu een professionele webdeveloper bent of een doe-het-zelver, WordPress is gratis, flexibel en op het eerste gezicht eenvoudig in gebruik. Dankzij de vele thema’s en plugins hoef je zelfs niet te kunnen coderen.

In 2024 is het internet verantwoordelijk voor bijna 6% van de wereldwijde CO₂-uitstoot—bijna net zoveel als heel India. 

Maar hier schuilt een probleem—en een bron van vervuiling. Veel van de all-in-one-thema’s zijn onnodig zwaar, en in combinatie met meerdere plugins ontstaan websites die veel meer energie verbruiken dan nodig. Dat heeft niet alleen impact op de prestaties van de site zelf, maar ook op het milieu.

Daarom richten wij onze eerste pijlen op websites die draaien op WordPress, maar veel van onze inzichten en tips zijn toepasbaar op elke website, ongeacht het content management systeem waarop de site draait. 

Contact?

Heb je een vraag of wil je een workshop volgen over hoe jij je website verduurzaamt? Neem contact met ons op!